Go – ett av världens äldsta spel

Det strategiska brädspelet Go är ett spel med mycket gamla anor. Skriftliga källor antyder att spelet existerat i Kina åtminstone sedan 500-talet före Kristus.

Drygt 1 000 år senare spreds spelet till Korea och så småningom också Japan. På kinesiska heter spelet weiqi, på koreanska baduk och på japanska igo.

Spelet spelas av två spelare på en spelplan om 19×19 linjer, där det handlar om att placera ut vita respektive svarta stenar och i slutändan kontrollera en större del av spelplanen än sin motståndare. Totalt används 361 stenar, eller goishi som de också heter, i spelet, vilket räcker för att täcka hela brädet med stenar. Det finns många olika strategier att ta till fastän, eller kanske på grund av, spelets enkla regler. Spelpjäserna placeras i skärningspunkterna, inte i rutorna. Har man väl flyttat en sten får man inte flytta den igen. Man försöker erövra territorium för att äga så mycket som möjligt. Varje skärningspunkt är ett territorium och är värt 1 poäng. Du får också en poäng för varje sten du tagit av motståndaren. 

På många platser i Asien betraktas Go till och med som en sport, framför allt i Japan, där stora turneringar tv-sänds. Precis som i till exempel golf finns det också inom Go en typ av ranking som avgör hur bra en spelare är. Här kan du vinna priser i miljonklassen och läkare rekommendera äldre att spela det som en del av en hälsosam livsstil.