Pokerns historia

Pokern har inte sådan lång historia som man kanske skulle tro. Den dateras runt första hälften av artonhundratalet. 

1829 nämner skådespelaren Joseph Cowell från England i sina memoarer att han såg ett spel i New Oreleans som verkade intressant. På den tiden var det väldigt vanligt med vadslagning av alla dess slag i den amerikanska södern. I spelet fanns en lek med 20 kort och man delade ut kort till varje man sedan slog man vad om vem som hade bäst hand.

Därifrån spred sig spelet genom södern, troligen genom flodbåtarna som åkte nedför Mississippifloden. Till slut började man använda en lek på 52 kort. Kort därpå kom man på regeln om “färg” när alla kort har samma valör men inte behöver ligga i ordning. Sedan började man dra kort: innan dess fick man bara en hand och det gick inte att göra några byten.

Under amerikanska inbördeskriget tillkom nya varianter: stötpoker var en. I det spelet får man både öppna och sluta kort och man satsar pengar varje omgång. Man kan säga att det var en föregångare till Texas Hold’em: en av de mest populära pokerspelen. I och med stötpoker började man även köra med “stege”: att ha fem kort på hand eller tillsammans med korten på bordet som ligger i följd. Därefter utvecklas allt fler pokervarianter och nästan alla spelar i någon kapacitet än i dag.

I Amerika blev poker väldigt populärt i moderna tider tack vare World Series of Poker. Då kunde man delta i stora massor istället för små barer och hemma med kompisarna. Det började också bli lönsamt för dem som var riktigt bra på att bluffa och driva potten. Och under 2000-talets början exploderade populariteten när poker blev tillgängligt online. Nu kunde man även spela själv och i lugnet av sitt hem, samt lära sig pokerns grunder utan att behöva slösa bort en massa pengar på misstag runt pokerbordet.