World Series of Poker

 

World Series of Poker, eller WSOP som den även kallas, är den största pokerturneringen i världen och den hålls varje år i Las Vegas.

De flesta som hört talas om World Series of Poker tänker nog mest på “the Main Event”, men under 2014 ingick faktiskt 65 olika events i World Series of Poker, som inkluderade de flesta stora formerna av poker.

The Main Event är en Texas Hold ‘Em no-limit turnering som kostar 10,000 dollar att vara med i, och har som mest haft hela 8,773 deltagare. No-limit betyder bara att det inte finns en gräns på hur mycket av sina marker man får satsa på en och samma gång. 2014 var första året en svensk vann the Main Event, det var Martin Jacobson som tog hem tio miljoner dollar.

World Series of Poker har hållits varje år sedan 1970 men the Main Event fick över hundra deltagare först 1982. Antalet ökade sakta men säkert, 2003 var det 839 deltagare, och det året hände något som verkligen hjälpte poker att komma till allmänhetens uppmärksamhet. Vinnaren 2003 var Chris Moneymaker, och han var den första personen som kvalificerat sig till turneringen genom en online poker sida.

Detta fick sådan uppmärksamhet att de tre nästa åren ökade antalet deltagare markant. 2004 hade 2576 deltagare, 2005 hade 5619 och 2006 var, och fortfarande är, rekordåret med 8773 deltagare. Det minsta antalet sedan dess har varit 6352.

Förutom pengarna får även vinnarna av varje event ett WSOP armband, och dessa armband anses vara en av de mest prestigefyllda troféerna som professionella pokerspelare kan vinna. Och armbandet för the Main Event är självklart det mest prestigefyllda av alla.

World Series of Poker håller reda på en mängd olika rekord dessutom. Vem som har vunnit flest armband, vem som tjänat mest pengar, både äldsta och yngsta vinnaren av en armband, och många andra.

Sedan 2004 har man även fått poäng för hur många armband man tagit, hur många gånger man kommit bland de tio bästa i en turnering, och hur många gånger man vunnit pengar i ett WSOP-event. Den som har flest poäng när World Series of Poker är över vinner titeln Player of the Year. Hittills är Daniel Negreanu den enda som vunnit titeln två gånger.